SAVE DRAWING
26 Apr

Guerilla Street Art Kunstwerk Moving People

NL

Moving People is een guerrilla street art project van The Power of Art House.
Miniatuurbeeldjes van vluchtelingen worden op 26 april om 8u ‘s morgens verspreid in de straten van Gent en publiek toegankelijke gebouwen (in parken, in stations, op vensterbanken, in winkelcentra, in bibliotheken, op pleinen, enz.).

Momenteel zijn er 60 miljoen mensen die op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.
Dit zijn 60 miljoen verhalen.

Moving People is een kunstwerk om het thema vluchtelingen op een toegankelijke manier een breed publiek toe te brengen. Een andere manier om het publieke debat op gang te brengen.

Power of Art House, het artistiek collectief en denktank van designers, sociaal-cultureel ondernemer en producenten, luisterden enkele maanden terug naar het verhaal van 5 vluchtelingen die tot op heden in Gent verblijven. Ze zijn afkomstig van Mauritanië, Rwanda, Irak, Soedan en Syrië.
De thema’s, herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens die in hun verhalen naar voor komen, worden visueel vertaald in de houding die hun beeldje aanneemt. Op die manier wil het project vluchtelingen een gezicht geven en hun verhalen vertellen, om mensen op een andere manier te laten kijken naar vluchtelingen en medemensen in het algemeen. Het project wil laten zien dat er leed schuilgaat achter elke vluchteling, maar ook dat zij hun menselijke waardigheid willen behouden. Moving People wil vluchtelingen een positief gezicht geven, hun verhalen vertellen en het gesprek erover ‘op straat’ op gang brengen.

De geproduceerde miniatuurbeeldjes worden verspreid in het openbaar domein. Toeschouwers die een beeldje ontdekken, mogen het meenemen en verplaatsen zodat het verhaal van de vluchteling ook op een andere plek verteld wordt. Hierdoor fungeren de beeldjes als ‘reizende story-tellers’ en komen ze op meer plekken dan ze oorspronkelijk werden neergezet.

Power of Art House gelooft in een wereld waarin grenzen vervagen, in een menselijke vorm van globalisering. Zij zien creatieve interventies en campagnes als een artistiek wapen waarmee onverschilligheid kan worden bestreden. En willen de maatschappelijke betrokkenheid vergroten door ogen te openen voor de verhalen van (verre) anderen, empathie en sociale cohesie versterken en verbindingen leggen tussen mensen.

De miniaturen worden gemaakt met 3D scans van de vijf echte mensen die hebben moeten vluchten. Er worden 1500 beeldjes voorzien, nl. de 5 personen worden afgebeeld in telkens 300 beeldjes. De miniatuurbeeldjes zijn ca. 10cm groot. Op basis van de 3D scans worden de mallen gemaakt voor de productie van de miniatuurbeeldjes. Na het gieten worden de beeldjes geschilderd.

Moving People Gent werd gerealiseerd i.s.m. Victoria Deluxe.