Gentse galeries en off-spaces stellen op zondag 21 oktober van 11 tot 18 uur gratis hun deuren open voor een boeiend parcours langs het werk van hedendaagse kunstenaars.

Klik hier voor een overzicht van alle Gentse galeries, off-spaces & musea!

019Dok-Noord 5L, 9000 Gent

© Michiel Decleene

019 is een project van Smoke & Dust, een artistiek collectief opgericht in 2008. In een oude lasfabriek aan de Gentse Oude Dokken nodigt 019 lokale en internationale kunstenaars, grafische ontwerpers, componisten, collectieven en andere creatieve geesten uit om het potentieel in en rond het gebouw te verkennen.

Alle ingrepen op de beschikbare ruimte (binnen en buiten) maken deel uit van het geheel. 019 maakt op die manier de fysieke verbinding tussen productie en presentatie, georganiseerd door een organisch groeiend en steeds veranderend collectief van jonge en gevestigde kunstenaars. Het project biedt kansen tot ontmoeting, kruisbestuiving, onderzoek, ontwikkeling, presentatie en communicatie.

bezoek website

BANK Gallery ProjectsFrancisco Ferrerlaan 445, 9000 Gent

BANK Gallery Projects startte in 2016 als een initiatief van Carl Uytterhaegen in zijn zoektocht naar hoe we omgaan met ruimte, geschiedenis en sociale verandering. Samenwerking, sociaal engagement en aandacht voor techniek staan centraal in de keuze van kunstenaars. BANK Gallery Projects is projectgericht en niet locatie gebonden.

bezoek website

do – za 14u – 18u

 

BARBE URBAIN GalleryPenitentenstraat 29, 9000 Gent

© Alexander Saenen

Oliver Barbé en Christophe Urbain starten het programma van BARBÉ URBAIN gallery in januari 2018. Waar er tijdens de groeps­tentoonstellingen reeds gevestigde namen in combinatie met beloftevol talent getoond wordt, ligt de focus bij solotentoonstellingen voornamelijk op opkomende, jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland en in verschillende domeinen. De galerie probeert altijd een museale opbouw na te streven waarbij er een totaalervaring nagestreefd wordt.

bezoek website

do – zo 14u – 18u

op afspraak 09u – 21u (7/7)

BLANCOCoupure Rechts 308, 9000 Gent

© Eveliene Deraedt

NUCLEO stelt een ruimte ter beschikking als kunstplatform in één van haar ateliergebouwen. Een onderzoeks- en presentatieplek voor kunstenaars, waar hun inhoudelijke en praktische werkprocessen aan bod kunnen komen en hun kunst openbaar kan worden gemaakt. 

Een neutrale plek waar kunstenaars tijdelijk aan de slag kunnen om naar believen een eigen invulling te installeren. De ruimte kan worden gebruikt door NUCLEO-residenten voor try-out, experiment, proefopstellingen en expositie met of zonder publiek.

bezoek website

Casa ArgentaurumBrabantdam 68, 9000 Gent

© Sarah Blee

bezoek website

vr – za 14u – 18u / op afspraak

Cecilia JaimeKraanlei 55, 9000 Gent

Cecilia Jaime is beeldend kunstenares met een lange ervaring in de Schone Kunsten, in het bijzonder in de hedendaagse kunst. Ze opende in 2012 Cecilia Jaime Gallery in de historische wijk Patershol in het hart van de stad Gent.

Cecilia Jaime Gallery promoot jonge en gevestigde professionele kunstenaars en streeft ernaar om samen te werken met curatoren, musea, kunstorganisaties en het plaatsen van werken van de kunstenaars in leidende particuliere en openbare collecties. In de vernieuwde galerie kan men terecht voor kunst, design en architectuur.

bezoek website

wo – za 14u – 18u / op afspraak

CJK - Centrum voor Jonge KunstKasteeldreef 2, 9030 Mariakerke

Het CJK is sinds 1998 een ontmoetingsplek voor diverse kunstvormen. Er worden doorlopend tentoonstellingen georganiseerd.

Het is een open huis waarin kunstenaars, publiek en organisatoren gestimuleerd worden om elkaar op te zoeken en zo de culturele productie en participatie te vergroten. De ontmoetingen kunnen verschillende vormen aannemen: gaande van oppervlakkige, eenmalige contacten tot intensieve, langdurige samenwerkingen. Kunst wordt er opgevat in de ruimste zin van het woord: beeldende kunsten, theater, dans, muziek, performance, literatuur, alles kan er aan bod komen. Een multidisciplinaire aanpak wordt aangemoedigd.

bezoek website

wo, za & zo 13u – 18u

di, do & vr scholen en groepen op afspraak

CroxhapoxZilverhof 34, 9000 Gent

Croxhapox is een experimenteel, door kunstenaars gerund kunstcentrum. Het exploreert `de jonge, non-conformistische kunstscène, lokaal en internationaal, met nadruk op beeldende kunst, diversiteit, samenwerken met andere actoren en contemporaine relevantie. Het programma biedt ook performance en concerten en er is een publicatiefonds met focus op kunstenaarsboeken en vinyl.

bezoek website

do – zo 14u – 18u

CONVENTTennisbaanstraat 74, 9000 Gent

CONVENT Space for Contemporary Art Convent is een non-profit ruimte voor hedendaagse kunst in Gent. Met een hoofdzakelijk internationaal programma wil de ruimte een aanvulling zijn op bestaande tentoonstellingsplekken in de stad. Aan de hand van een viertal toegankelijke tentoonstellingen per jaar, tracht Convent een zo breed mogelijk publiek in contact te brengen met recente ontwikkelingen in de beeldende kunstwereld.

bezoek website

za – zo 14u – 18u

David vzwPhoenixstraat 148, 9000 Gent

David vzw promoot kunstenaars, maakt tentoon­stellingen en projecten. Hierbij focust zij op de relatie tussen kunst en zorg. Het thema van de huidige tentoonstelling is: kiezen voor eigen smaak. 

Daarnaast runt David vzw het meerjaren­project ‘Kunst in de Wachtruimte’. Hierbij b­rengt zij kunst in de wachtruimte van de zorgsector. Het gaat om een expo of een in situ-creatie.

bezoek website

ma, di, do, vrij  10 – 12u / 15 – 18u woe 10 – 13u

Design Museum GentJan Breydelstraat 5, 9000 Gent

© Design museum Gent

Vanaf 18 mei neemt de Nederlandse ontwerper Maarten Baas Design Museum Gent in. Hide & Seek  is de eerste grote solotentoonstelling van deze Nederlandse ontwerper. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design. Het zijn theaterdecors, maar dan voor het echte leven: humoristische en rebelse meubelreeksen die niet industrieel te vervaardigen zijn.

Maar ook de collectie van het museum zit in het nieuw. Een 200-tal topstukken geven een frisse, brede kijk op ambachtelijk, industrieel en artistiek design. Herontdek de rijkdom en de verscheidenheid van de collectie. De objecten staan niet chronologisch, maar in een presentatie waarin de objecten zelf met de aandacht gaan lopen. Kom kijken naar Object Stories!

bezoek website

ma, di, do, vr 9u30 – 17u30

za, zo, feestdagen en schoolvakanties 10u – 18u

Galerie Pont & PlasHooiaard 6 (hoek Graslei), 9000 Gent

Galerie Pont & Plas biedt een collectie handgemaakte hedendaagse juwelen voor zowel vrouwen als mannen aan. Die zijn ontworpen door Belgische en internationale juwelenontwerpers. Daarenboven ontwikkelt zich een forum met mogelijkheid tot dialoog tussen andere disciplines in de hedendaagse kunst.

bezoek website

do – vr 13u30 – 18u & za 11u30 – 17u

Galerie S&H De BuckZuidstationstraat 25, 9000 Gent

Galerie S&H De Buck bestaat sinds 1972 en legt zich toe op tentoonstellingen in verschillende disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video, multimedia, design en sierkunsten. Met een achttal tentoonstellingen per jaar bieden zij een platform voor hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, met een voorliefde voor poëtisch geladen werk. Een vaste kern lokale en internationale residenten krijgt regelmatig een solo- of groepsexpo. Siegfried De Buck stelt ook permanent zijn eigen hedendaagse juwelen en design objecten tentoon. 

bezoek website

wo – za: 15u – 18u / op afspraak

Herbert FoundationCoupure Links 627 A, 9000 Gent

© Yuri van der Hoeven

Herbert Foundation is een private stichting voor hedendaagse kunst in Gent en bevat de verzameling en het archief van Annick en Anton Herbert. In 2013 opende de Foundation de deuren met de tentoonstelling As if it Could. Aan de hand van tentoonstellingen, lezingen, filmscreenings en geleide bezoeken organiseert Herbert Foundation een ruim aanbod aan activiteiten dat gericht is op de artistieke avant-garde rondom de periode 1968 en 1989. 

Sinds 2016 maken tijdelijke tentoonstellingen plaats voor langdurige presentaties die een dynamische bestendiging nastreven van de Collectie en het Archief.

bezoek website

1ste zo van de maand van 14u – 17u 

groepsbezoeken op afspraak

KIOSKLouis Pasteurlaan 2, 9000 Gent

© Nazgol Ansarinia, installatiebeeld ‘Fragments, Particles and the Mechanisms of Growth’, 2017-2018, KIOSK

Sinds 2006 presenteert KIOSK actuele beeldende kunst met werk van opkomende nationale en internationale kunstenaars. Jaarlijks worden vier tentoonstellingen gerealiseerd met bijzondere aandacht voor creatie en het individuele traject van de kunstenaar.

KIOSK huist op de Gentse Bijlokesite, in het voormalig Klinisch en Poliklinisch Instituut zoals dit in 1905 gerealiseerd werd door architect Louis Cloquet. Het specifieke architecturale karakter van de tentoonstellingsruimte daagt kunstenaars uit om hiermee aan de slag te gaan in hun presentatie en nieuw werk te maken.

KIOSK is een initiatief van Kunstensite vzw en KASK / School of Arts van de
Hogeschool Gent. 

bezoek website

ma – vr 14u – 18u & za – zo 11u – 18u

Kristof De Clercq GalleryTichelrei 82, 9000 Gent

Kristof De Clercq gallery bestaat sinds 2012 en werkt in hoofdzaak met Europese kunstenaars. De focus ligt op tekenen en schilderen, maar er is ook aandacht voor fotografie, sculpturen en installaties. De galerie neemt regelmatig deel aan toonaangevende kunstbeurzen en ondersteunt de publicatie van kunstenaarsboeken.

bezoek website

vr – zo 14u – 18u

Kunst in het GeuzenhuisKantienberg 9, 9000 Gent

Kunst in het Geuzenhuis biedt kansen aan jonge en/of minder bekende kunstenaars die de vrijzinnige gedachte genegen zijn met maandelijkse tentoonstellingen en andere creatieve evenementen. 

bezoek website

ma – vr 9u – 12u / 13u – 16u30 

za – zo 14u – 17u

Museum voor Schone KunstenF. Scribedreef 1, 9000 Gent

(Her)ontdek in het vernieuwde MSK ruim 500 topstukken uit de Europese kunst, van de middeleeuwen tot vandaag. Oude Meesters hangen er naast impressionisten en modernisten, we leggen onverwachte banden over de eeuwen heen en ook drie actuele kunstenaars laten hun sporen na. In het MSK kan je de restauratie van het Lam Gods live volgen achter glas. Een druk programma aan lezingen, rondleidingen en andere activiteiten zet de museumdeuren open voor iedereen.

bezoek website

di – vrij 9u30 – 17u30
za, zo, feestdagen en schoolvakanties 10u – 18u

OneBrugsevaart 60, 9030 Mariakerke

ONE is een plek voor kunst en dialoog, opgericht door een groep fervente kunstliefhebbers. ONE organiseert tentoonstellingen, concerten, lezingen en andere artistieke activiteiten. De rode draden doorheen de programmatie zijn muziek, hedendaagse kunst en antiek.

bezoek website

enkel na aankondiging kijkmomenten en na afspraak

P/ROPSLeeuwstraat 62, 9000 Gent

P/ROPS Performance /Art research open project space is een privé-initiatief met focus op uitwisseling met kunstenaars en verbinding maken met het artistieke proces. Hier wordt ingezoomd op het performatieve karakter van de beeldende en visuele kunsten.

bezoek website

open op afspraak en tijdens specifieke events

S.M.A.K.Jan Hoetplein 1, 9000 Gent

© Guy L. Heureux

De collectie met (inter)nationale topwerken uit de Cobra, popart, minimal art, conceptuele kunst en arte povera wordt beschouwd als de belangrijkste verzameling hedendaagse kunst in Vlaanderen en heeft een uitstraling tot ver buiten de grenzen. Een selectie van die werken wordt getoond in wisselwerking met originele, vaak gedurfde solo- of groepstentoonstellingen. Bijzonder is dat het museum elke vier maanden een transformatie ondergaat en telkens andere kunstwerken toont: je bekijkt er werken van gevestigde namen of van minder bekende internationale kunstenaars die de toon zetten binnen de kunst van vandaag. Elk bezoek is dus uniek. Langzaam bekomen van de vele indrukken doe je in het SMAKcafé of door een wandeling in het park te maken.

bezoek website

di – vr 9u30 – 17u30
za – zo, feestdagen & schoolvakanties 10u – 18u

Tatjana PietersNieuwevaart 124/001, 9000 Gent

© Tatjana Pieters

Deze internationale galerie voor hedendaagse kunst is gelegen in een unieke ruimte van 400m2 in de opkomende Bloemekenswijk. Tatjana Pieters brengt museale tentoonstellingen met kunstenaars uit verschillende delen van de wereld en combineert de promotie van jong onontdekt Belgisch en buitenlands talent met die van gerenommeerde oudere kunstenaars. Experiment, bewustzijnsverruiming en sociaal engagement zijn de basis voor haar werking.

bezoek website

do – zo 14u – 18u

VLASK GalerieVlasmarkt 1, 9000 Gent

VLASK presenteert hedendaagse kunst met focus op sculpturen.

bezoek website

vr – zo 10u – 18u

ZebrastraatZebrastraat 32/001, 9000 Gent

De Zebrastraat brengt drie belangrijke maatschappelijke activiteiten samen onder één dak: wonen, events en cultuur. Niet alleen stelt de Zebrastraat haar infrastructuur kosteloos ter beschikking voor tentoonstellingen, concerten, debatten, filmvoorstellingen en try-outs om zo een forum te geven aan jonge kunstenaars en experimentele stromingen. De Zebrastraat investeert ook actief in de organisatie van eigen tentoonstellingen en culturele evenementen, waarvan de biënnale update, met haar tweejaarlijkse “update” van de nieuwste ontwikkelingen in de technological art, wellicht het bekendste voorbeeld is. Daarnaast vinden er ook maandelijks tentoonstellingen van jonge kunstenaars plaats in de ontmoetingsruimte.

bezoek website

wo – zo 14u – 18u

Valcke Art GalleryBernard Spaelaan 14, 9000 Gent

Valcke Art Gallery toont tastbare 3D objecten, gemaakt door een mens, in traditionele en nieuwe materialen.  Techniek en verbeelding, humor en fantasie, diepgravende emotie, top vakmanschap en onbewuste kennis genereren aangrijpende objecten voor oog en geest. Het zijn voorwerpen die de ideeën en visie van de maker, de kunstenaar vertolken.

bezoek website

vr & za 14u—18u

SOUS-SOLHoogpoort 41, 9000 Gent

De SOUS-SOL is een 13e eeuwse kelder waar grafisch werk (linosnede, houtsnede, letterpress, riso) wordt geëxposeerd en verkocht van Sam Scarpulla, A Squid Called Sebastian, Jan Van Der Veken, Felix D’Huyster (De Kapitein), Joachim, Roeland Zijlstra, Olivier Deprez, Samuel Casal, Vladimir Zimakov, GLeo, Soika Vomiter, Leeroy New en ander grafisch talent.

bezoek website

vr – zo 14u -18u

Experimental IntermediaSassekaai 45, 9000 Gent

Experimental Intermedia of EI is opgericht in 1993 als een artistiek initiatief om projecten rond experimentele intermedia, visuele en geluidsinstallaties, performances en concerten te presenteren. Het initiatief ondersteunt internationale artiesten die actief experimentele technologie toepassen in hedendaagse kunstdisciplines, de interactie tussen de verschillende aspecten van de creatie en distributie van intermedia stimuleren, en de internationale trends in het veld aan zo’n ruim mogelijk publiek exposeren. 

bezoek website

24/24u, 7 / 7

Gallerie Pascal JanssensLange Kruisstraat 6 F, 9000 Gent

Gelegen in het historisch centrum opende Pascal Janssens in 2008 een promotiegalerie met een uitgesproken internationale selectie van kunstenaars. De galerie vertegenwoordigt zowel wereldgerenommeerde (Carlos Cruz-Diez) als opkomende kunstenaars (Pascal Dombis). De galerie promoot deze hedendaagse kunstenaars door middel van terugkerende tentoonstellingen, publicatie van monografieën, introductie in binnen-en buitenland aan curatoren, verzamelaars en deelname kunstbeurzen.

bezoek website

wo – vr 14u – 18u

za 11u – 17u  

BEELDBADBoot aan de Gasmeterlaan 260 (tegenover huisnr. 39), 9000 Gent

BEELDBAD is een nieuwe, creatieve atelierruimte in Gent, een schip op het water. Gert Van Dessel en Sonja Geens zijn de initiatiefnemers. Gert verkent de grenzen van materialen en maakt sobere lichtobjecten, assemblages en schilderijen. Sonja is lector beeldende vorming, begeleider van het kinderatelier ‘Kunst kriebelt in mij’ en maakt stille schilderijen. We exposeren ons werk onder de naam Remains Gent.

We willen onze ervaring delen en anderen warm maken om in vrijheid te werken, los van goed of slecht. Heb je zin om in een rustige omgeving te creëren, dan is BEELDBAD Gent misschien iets voor jou. We werken in kleine groep (max. 8 personen) waardoor persoonlijke begeleiding en differentiatie mogelijk is.

We verkennen basismaterialen en –technieken (tekenen, schilderen, boetseren, assembleren) en gaan cross–over. We onderzoeken de mogelijkheden van compositie, vorm, kleur, licht, textuur, spanning, … We starten vanuit waarneming, herinnering, fantasie, woord, actualiteit, … Gaandeweg groeit de gevoeligheid voor materialen en de vaardigheid om je beeldend uit te drukken, een boeiend groeiproces. Ben je al een tijdje beeldend bezig en zoek je ondersteuning, dan begeleiden we graag jouw zoektocht.

bezoek website

Wanneer

Kinderen vanaf 6 jaar:
wo 14u – 15u30 of
16u – 17u30

Volwassenen
wo – do 9u – 11u30
of do 19u – 21u30